Afbeelding
Foto: Bob Awick

Politiek

Vervolg pagina 1

Asielbeleid pauzeert

De wethouder vervolgt: "Deze mensen hebben een enorme traumatische ervaring vanuit een oorlogsgebied. Ze komen uit een ander land en zitten met heel veel mensen op een boot. Het is dan niet raar dat er af en toe iets naars gebeurt. En dan is Huizen niet de enige plek waar in een opvanglocatie iets dergelijks zich voordoet.” Ze licht toe dat de desbetreffende persoon door het COA naar een andere locatie is overgebracht waar meer psychiatrische aandacht is. "Op dat moment is voor ons daarmee de kous af. Wat niet wegneemt dat deze incidenten wel degelijk ook een plek zullen krijgen in de evaluatie”, voegt Van Werven toe.

Bource en Ormel reageren en het wordt duidelijk dat er wat teleurstelling is dat dit toch niet eerder met de raad is gedeeld. Van Werven zegt te willen begrijpen dat Ormel teleurgesteld is, maar vindt dat ook lastig. “Dat komt omdat ik oprecht van mening ben dat de periode van de boot deze keer goed is verlopen. Vanuit de omwonenden hebben we geen wanklanken gehoord. Ook hebben we in de klankbordgroep de incidenten waar meneer Bource aan refereert, besproken. Daar is direct gezegd dat het vervelend is, maar dat het COA goed en adequaat heeft gehandeld.”

De wethouder benadrukt dat zij de incidenten niet wil wegpoetsen of bagatelliseren, maar vertrouwt er wel op dat het personeel van het COA weet hoe ze ermee om moeten gaan. “Ik denk dat als we het op een goede manier met elkaar willen bespreken het dan van belang is naar de hele evaluatie te kijken”, besluit Van Werven. Hiermee lijkt het onderwerp afgesloten, maar dit blijkt toch niet het geval. Er volgt een schorsing op verzoek van Ormel.

Pas op de plaats

Na de schorsing komt Ormel terug met een motie. Deze dient hij namens de VVD, Leefbaar Huizen, Dorpsbelangen Huizen, SGP en Transparant Huizen in. In de motie vraagt hij het college om, afgezien van de geplande evaluatie, gedurende de kabinetsformatie geen voorbereidingen te treffen voor verdere uitbreiding van de opvangvoorzieningen van asielzoekers in Huizen.

Rutger Rebel reageert namens het CDA. Hij vraagt zich af of dit dan ook toegepast gaat worden op al het beleid dat mogelijk kan veranderen, of geldt het alleen voor dit specifieke dossier. “Want dat is volgens mij de strekking van deze motie. Er kunnen mogelijk wetten veranderen, dus stop maar even met de werkzaamheden.” Daarnaast vraagt hij: “Hoe zien de indieners dit tegenover de wettelijke verplichtingen?” PvdA sluit zich aan bij het CDA. “De wet die is aangenomen die ligt er. Dat er mogelijk in de toekomst anders over gedacht wordt, daar kunnen wij geen beleid op voeren”, voegt Margot Leeuwin toe. Ook Wessel Doorn van de ChristenUnie voelt weinig voor deze motie. “Wij gaan er niet van uit dat een meerderheid van de raad de wethouder gaat oproepen om zich niet aan de wet te houden.” Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen is een van de indieners en wil uitleg geven. “We willen nu even pas op de plaats houden. We wachten even de regering af en als de regering zich houdt aan de wet dan gaan wij daarin mee. Maar als de regering begint met het herijken dan hebben we nieuw speelveld”, legt hij uit. 

Tot besluit spreekt Doorn de hele raad toe. “De situatie van de mensen in de opvang verandert niet, die trekken zich niets aan van de discussie van ons of Den Haag. Er zijn mensen hier als asielzoeker en ik doe een beroep op de raad. Kunnen we nog een beetje medemenselijk zijn? Die mensen hebben toch ook een plek nodig?” Voor er over wordt gegaan naar een stemming wil Van Werven eerst nog een schorsing om te overleggen met het college.

Besluiten nemen

Na deze schorsing wordt de motie mondeling iets aangepast door Ormel, met de toevoeging dat er geen besluiten worden genomen in Huizen over de opvangvoorzieningen voor asielzoekers gedurende de kabinetsformatie. Hierop is het aan het college om te reageren. "Geen besluiten nemen, daar kan ik mee leven. Liever zou ik een besluit nemen en dat aan u voorleggen. Maar ik heb gehoord wat u wilt en ik kan ook koppen tellen. In die zin denk ik dat het uitvoerbaar is”, aldus Van Werven. Er vindt een stemming plaats en de motie wordt met een meerderheid aangenomen. De evaluatie van de asielboot zal de komende tijd worden gemaakt, verdere besluiten over de opvangvoorzieningen van asielzoekers in Huizen zullen gedurende de kabinetsformatie niet worden gemaakt.