DE herdenking van vorig jaar.
DE herdenking van vorig jaar. Archieffoto: Casper Bunschoten

Programma Dodenherdenking

Evenementen

HU|ZEN -  Het thema van de Dodenherdenking op 4 mei in Huizen is ‘Sport in de oorlog’. Gastvrouw is Annemiek Schrijver, bekend van het tv-programma De Verwondering. Zij interviewt Klaas Vos, voorzitter van SV Huizen. Hij zal vertellen hoe belangrijk sport was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking start om 18.30 uur bij verzetsmonument Warandepark aan de Randweg in Huizen. Dit is de plek waar in 1944 de Huizer verzetshelden Klaas Snel, Jacob Brands en Arie de Waal werden vermoord. Na een korte ceremonie start vanaf het verzetsmonument de tocht naar het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein. Tijdens de toch mag worden gesproken. Dit geeft gelegenheid om met elkaar te praten over onderwerpen die met de herdenking te maken hebben.

Om 19.30 uur gaat het programma weer verder op het Prins Bernhardplein om vervolgens om 20.00 uur twee minuten stilte te houden. Eén van de onderdelen van het programma is het voorlezen van het aangrijpende verhaal van Hendrik van Amstel door Bert, de neef van Hendrik. Daarmee heeft opnieuw een van de 99 namen op het Huizer herdenkingsmonument ‘een gezicht’ gekregen.

Rampplek
Naast een voordracht van burgemeester Niek Meijer, leest de 11-jarige Eliza uit groep 8 van de Beatrixschool haar zelfgeschreven gedicht voor. De muziek wordt verzorgd door muziekvereniging Prinses Irene en Eric Vaarzon Morel. Morel is een flamenco gitarist die opgegroeide in Amsterdam, vlakbij De Hollandse Schouwburg, vanwaar circa 63.000 joden zijn weggevoerd. Het nummer Peterneras schreef hij over deze rampplek en zal hij tijdens de Huizer herdenking spelen.

Uit de krant